غربالگری

غربالگری

غربالگری : در دوران بارداری ، متخصص زنان و زایمان برای پیدا کردن مشکلات احتمالی جنین مجموعه ای از آزمایشات را درخواست می کند که برخی از این آزمایشات شامل آزمایش غربالگری ، آزمایش خون ، سونوگرافی و غیره می باشند.

اهمیت غربالگری دوران بارداری

اطمینان از سلامت جنین و عدم ابتلای جنین به نقایص و بیماری های ساختاری – ژنتیکی ، یکی از مهم ترین خواسته های زوجین می باشد که در این راستا انجام آزمایشات غربالگري کمک شایانی به ایشان می کند.

غربالگری چیست ؟

منظور از غربالگري ، تمایز میان جنین های مشکوک به نقایص ژنتیکی و ساختاری با جنین هایی است که کمتر در معرض ابتلا به این عوارض قرار دارند.

طی کلیه مراحل غربالگري ، تلاش متخصصان این حوزه بر آن است تا احتمال ابتلای جنین به بیماری های ساختاری و ژنتیکی را مشخص نمایند.

 

غربالگری

 

مراحل غربالگری

  • غربالگری اول

غربالگري اول ، طی سه ماهه اول بارداری ( هفته یازدهم تا سیزدهم ) انجام می شود ؛ یعنی دقیقا زمانی که اندازه جنین حدودا بین ۴۵ الی ۸۹ میلی متر است.

در غربالگري اول ؛ ابتدا سونوگرافی بررسی ضخامت چين پشت گردن اندازه گیری می شود ؛ سپس نمونه خون مادر ، تحت بررسی تخصصی و بیوشیمیایی قرار می گیرد.

در سونوگرافی ، ضخامت چین پشت گردن جنین اندازه گیری شده و همچنین استخوان بینی جنین نیز تحت بررسی و آنالیز قرار می گیرد.

متخصص سونوگرافی ، بر اساس نتایج سونوگرافی و نتایج بیوشیمیایی خون مادر ، در ارتباط با این که آیا نیاز به بررسی موارد دیگر وجود دارد یا خیر ، تصمیم گیری می نماید.

در نهایت نتایج حاصله را در نرم افزار تخصصی غربالگري سه ماهه اول بارداری وارد کرده و نتیجه غربالگري اول مشخص می گردد.

چنانچه نتیجه غربالگري اول ، مبیّن حاملگی پر خطر باشد می بایست آزمایشات دیگری از قبیل آزمایش CVS و آمینوسنتز نیز انجام گردد.

هدف از غربالگري مرحله اول ، بررسی جنین از لحاظ وجود اختلالات شدید و حاد بخصوص ناهنجاری های کروموزومی همچون سندرم داون و نیز تریزومی ۱۳ و ۱۸ می باشد.

 

غربالگری

 

  • غربالگری دوم

غربالگري دوم ، طی سه ماهه دوم بارداری ( هفته شانزدهم تا بیستم ) انجام می شود.

در غربالگری دوم ؛ علاوه بر شناسایی اختلالات ساختاری جنین ، آن دسته از اندام های جنین که رشد صحیحی نداشته اند نیز مشخص می گردد.

در غربالگري سه ماهه دوم ، به دلیل رشد جنین ؛ می توان اندام های جنین همچون مغز ، قلب ، کلیه و غیره را به لحاظ تکامل رشد مورد بررسی قرار داد.

اگرچه در صورت وجود ناهنجاری یا نقصی در این ارگان ها ، شاید نتوان در طول بارداری اقدامی در راستای رفع آن بکار بست.

اما با در اختیار داشتن این اطلاعات ،  پزشک متخصص و زوجین خواهند توانست خود را برای مشکلات احتمالی در طول زایمان آماده نموده و از بدو تولد نوزاد ، اقدامات لازم را جهت رفع این اختلالات بکار گیرند.

هزینه آزمایش غربالگری

هزینه غربالگری اول و دوم ؛ با توجه به مرکز انجام آن و نوع بیمه ، متغیر می باشد.

پاسخ

Call Now Buttonتماس با دکتر